Home >Feedback

Veel van onze klanten brengen ons op de hoogte over hoe de modificatie's geluidstechnisch bevallen. Omdat we er u een aantal niet willen onthouden plaatsen we hieronder enkele reactie's. Deze reactie's zijn niet gewijzigd of aangepast op inhoud, slechts enkel in qua layout.


Ton - juli 2013
Product: Audio Innovations Seconds, CEC belt drive TL-3N. Metrum Octave Non-oversampling DAC, Magnum Dynalab T-90 tuner, en de Music First Baby Reference.
Modificatie: Reparatie.

Hallo Ed,
 
Alweer een tijdje geleden dat we gehaast afscheid namen in Deurne.

Even een paar jaar teruggaan: ik stond op het punt om transistor verterker te kopen van de eerste handelaar die mij voldoende vertrouwen zou geven, natuurlijk gecombineerd met een mooi geluid. De Audio Innovation Seconds gaven te veel betrouwbaarheidsproblemen. Jij hebt ze toen mooi gereviseerd en na een kleine pechstoring, die je prachtig hebt opgelost, heeft dat perfect gedraaid. Nooit spijt van gehad, integendeel. Je hebt me toen ook warm gemaakt voor upgrade van de voorversterker en, minder urgent, aanpassing van de platenspeler - element, phonotrap. De verterkers hebben na enkele jaren weer wat gebromd maar ook dat is opgelost. De luisterkwaliteit maakt deze ongemakken ondergeschikt.
 
In de tussentijd heb ik vaker naar een tuner gekeken, een mogelijke cd verbetering.... Mijn lokale hifi zaak kwam elke keer met digitale alternatieven. Dan kan je handig van liedje naar liedje, medium naar medium, zelfs kamer naar kamer springen. Maar ik houd van muziek. Ik ga zitten, zet wat op en wordt niet chagrijnig als ik na 20 of 45 minuten moet opstaan.
 
Je hebt me teruggestuurd naar de basis: het geluid komt van een rond schijfje, en er zijn betere manieren om dat als analoge input naar verterkers te krijgen dan mijn toch mooie PS Audio. Dus hebben we rustig cd speler, DA-converter vergeleken met als duidelijke resultaat dat ik de mooie CEC heb gekocht. Veel rustiger, nog geen vinyl maar een mooie cd speler. Het mooie is dat we de DA-converter van enkele duizenden euro hebben vervangen door een veel goedkopere. En toen kwam je met de verrassing uit een koffertje. De “Baby” die veel mooier klonk als voorversterker. Mooi dat je hem aan hebt geraden boven jouw eigen buizenvoorversterkers. We hebben het nog gehad over jouw voorversterker plus de Border Patrols als alternatief: we waren het er samen over eens dat de Baby de basis zou versterken en op lange termijn de beste keuze is.
 
Tuner (Magnum Dynalab) en hoofdtelefoon (Stax) waren we het snel over eens. Vooral die eerste is toch een fantastische verrassing. Prachtig geluid, ik zit veel vaker 's avonds radio te luisteren. Gecombineerd met Stax onverslaanbaar maar ook zeer mooi op de boxen.
 
Ik weet dat je nog liever de DA converter voor zijn grotere broer had vervangen. Maar gezien het prijsverschil en de huidige prioriteiten bekijk ik dat later weer eens. Samen met de fameuze Border Control voedingen. En toch ook de platenspeler, element en phonotrap, met buizenoplossing.
 
Bedankt Ed! Je hebt me prima geholpen, bent eigenwijs geweest op de juiste momenten en hebt toch praktisch meegedacht. En van de gesprekken, espresso's en gezamenlijke lunch bij ons heb ik ook genoten. Ik hoop dat we elkaar weer eens zien na mijn VS uitstapje.
 
Hartelijke groeten,
 
Ton


Ad Neele - juli 2013
Product: Audio Innovations 500 & Metrum Octave
Modificatie: Reparatie,  Vervangen Fasedraaier , Nieuwe Eindbuizen.

Hoi Ed,
Hoe gaat het met je? Ik hoop voor jou dat je het iets minder druk hebt dan in april.
 
Ik zou je nog een verslagje toesturen van mijn bevindingen met mijn AI 500 na goed ingespeeld te zijn. Bijgaande vind je de werkzaamheden aan mijn versterker verricht met uitzondering van de nieuwe fase draaier die er op de valreep nog ingezet is.
 
Voor mij begon het allemaal met een vreemd oplichtende eindbuis bij het inschakelen van de versterker. Mijn AI klonk zeker niet slecht, maar dit baarde mij toch zorgen. Bij navraag bij jou bleek mijn versterker (met de originele buizen) 17 jaar oud! Dan zijn je buizen natuurlijk goed naar de hemel. Ik schrok toch wel van het prijskaartje dat zou kunnen gaan hangen aan het reviseren van mijn AI 500. Was hij dat wel waard? Dan maar het internet op voor misschien iets nieuws. Ik kwam terecht bij een 2x40 watt Icon Audio buizenversterker eventueel geleverd door Stoet (geweldige winkel) in Den Haag. Na wat luisteren in de winkel, mocht ik de versterker mee naar huis nemen. Als een kind zo blij de boel aangesloten en genieten maar. Niet dus. Mijn 17 jaar oude AI 500 met originele buizen speelde de schitterende Icon Audio (die weer een prijzige Yamaha transistorversterker het schaamrood bezorgde) totaal weg. En dan bedoel ik echt totaal. Ruimte, dynamiek, soundstage, de hele santenkraam, maar niet de bassen. Mijn AI 500 maakte daar een potje van. De speakers op 8 of 4 ohm aansluiten, maakte niet veel meer uit. Maar nu wist ik het zeker. Ik ging voor mijn AI 500.
 
Dus jou weer gebeld. Afspraak gemaakt. Je verzekerde mij, dat het met die bassen ook wel goed zou komen. Vrouw en versterker in de auto en naar Deurne. Versterker achtergelaten en vrouw weer mee naar huis. Thuisgekomen heb ik mijn Fatman Itube op mijn Focals aangesloten. Oeps, dan maar een paar weken geen muziek over de speakers.
 
Na een paar weken was het dan zover. Hij was klaar. Je liet me de laatste metingen zien en liet mij het verschil horen tussen een nieuwe phase splitter en een door jouw aanbevolen splitter. Die was snel verkocht. Schitterend. Een zangeres die met een ander buisje voor de speakers gaat staan in plaats van erin. Maar er was meer. ‘Neem je cd-speler mee’, zei je, ‘ik heb hier een geweldige DAC, je gaat je oren niet geloven.’ Het ging hier om een Metrum Octave. Het verschil tussen de interne DAC van mijn cd-speler en de Metrum was overduidelijk. De Metrum was verkocht.
 
De hele boel staat hier nu geruime tijd te spelen. Het is voor mij moeilijk een onderscheid te maken tussen de effecten van de revisie en de Metrum. Ik kan dus alleen vertellen wat het totaaleffect is. Het geluid is hier adembenemend. De rust in het geluid is geweldig. Met rust bedoel ik, dat er geen dingen gebeuren die niet moeten gebeuren. De irritante knerp bij elektrisch gitaar en bekkens is volledig verdwenen, maar het frisse opwindende randje van de overstuurde gitaar is er wel. Bekkens hebben een daadwerkelijke klank. Drums hebben een geweldige attack. Stemmen staan een meter voor de speakers en….., de bassen zijn strak en klinken lekker ‘live’.
 
Grappig is natuurlijk, dat als je de versterker weer net in huis hebt, je te analytisch gaat luisteren. Je vergeet te genieten van de muziek. Dat lukt echter maar een minuut of vijf per luistersessie. Dan word je meegenomen en gebeurt waar het ons allemaal om te doen is. Je raakt geëmotioneerd door de muziek. En bij mij is het als volgt: hoe beter en echter het geluid, hoe groter de emotie. En dat is wat er nu in mijn huiskamer aan de hand is. Die muzikanten zitten in mijn huiskamer! Emotie, verwondering, bewondering, het verkennen van de uithoeken van je eigen ziel, dat lukt met deze versterker en de Metrum. Het luisteren naar muziek is een magische belevenis als nooit tevoren. Zelf heb ik jarenlang in een band gespeeld en met de geluidskwaliteit waar ik nu van geniet is het een beetje alsof ik weer……. Snap je?
 
Mijn AI 500 en de Metrum blijven voor de komende 17 jaar bij mij.
 
Ed, bedankt voor je inzet, je knowhow en je gastvrijheid.
 
Met vriendelijke groet,
 
Ad Neele.


Gerardo Verschuur - november 2012
Product: Audio Innovations 800
Modificatie: Zie PDF bestand

Verslag met foto's dit PDF bestand »


Nel & Jaap-Willem - januari 2012
Product: Audio Innovations 500
Modificatie: reparatie,  direct Ingang , nieuwe volume regelaar, kathode wijzigingen en ontkoppeling, nieuwe eindbuizen.

De AI 500 draait nu enkele weken sinds de reparatie / up-grade.
Ik kan de ervaring omschrijven in het geijkte wollige hi-end jargon met veel bla-bla.
Maar ik ben wat korter van stof en dan komt het hier op neer:

Ik heb 500 nieuwe CD's en 400 nieuwe LP's. Het verschil is zo groot dat ik het serienummer heb gecontroleerd.
Kortom dit had ik veel eerder moeten laten doen. Dank! ook voor de vlotte afhandeling.
Groetjes, Nel & Jaap-Willem


August Mevis - november 2011
Product: Audio Note Meishu

De feedback van August Mevis is zeer omvangrijk. Om die reden hebben we hem hier als PDF bestand op de website gezet. Open PDF


R. Huls - januari 2011
Product: Audio Innovations type 500
Modificatie:
Direct ingang met nieuwe ingangsbussen, precisie volumeregelaar en bekabeling. Verandering kathode circuit inclusief Cerafine en Oscon Caps. Nieuwe eindbuizen (quad matched) El34 DJS. Fasedraaiers vervangen door Philips Nos E88CC GP. Nos Brimair CV 4068 in de line stage geplaatst.

Hallo Ed,

Bij deze een reactie na de door jou uitgevoerde modifictaies.

Bij thuiskomst was ik zo nieuwsgierig naar het resultaat dat ik meteen
ging luisteren. Het was wel beter, maar niet wat ik had verwacht. Na de
versterker een aantal dagen met de (internet) radio gevoed te hebben tijdens mijn
afwezigheid, klonk het ineens veel beter. De daarop volgende dagen /
weken werd het alleen maar beter. Dit had ook te maken met een andere luidsprekeropstelling en
inrichting van de huiskamer. Maar nu is het zoals ik het wil hebben (denk
ik).

Wat is er nu beter geworden na de modificaties? Een subjectieve vraag,
maar ga een poging wagen.

De doortekening van de instrumenten / stemmen is verandert, alsof er een
dimensie is toegevoegd. Nu hoor ik bv. het substiele stuiteren van de
strijkstok van een viool en soms (helaas) ook alle mindere opnames. Maar als de opname
goed is, worden het avonden zonder dat de televisie aangaat. Ik vergeet geheel
de tijd. Ik ben mijn muziekverzameling aan het herontdekken en opschonen
(voor mindere opnames ben ik aan het zoeken naar betere).

De plaatsing van de instrumenten / stemmen. Het klankbeeld komt los van
de luidspreker. En je hebt gelijk Ed, de Audio Note luidsprekers doen het
beter in een vrije opstelling. Ik had deze opstelling al eerder geprobeerd maar
zonder goede resultaten. Dat is nu echt anders geworden, de Note's waren
al goed bijeen laag volume, maar in de vrije opstelling is het een waar feest
geworden om naar te luisteren. Je kunt uren luisteren zonder dat het vermoeid en de
doortekening en plaatsing blijven me verbazen.

Ook buiten de ideale luisterpositie is nog diepte en plaatsing waarneembaar, mijn muziekvriend ook blij!

In een zin verwoord kan je zeggen dat de versterker muzikaler is geworden.

Is er nog wat te wensen?
Altijd, maar voorlopig ga ik genieten van de muziek.

Overigens zie ik de Border Patrol voeding er ook nog wel bij komen in mijn
huiskamer.Ik luister zo veel naar muziek, dat het per uur luisteren dan niet meer zo
heel erg duur wordt

Bedankt en met groet, Rob


Wouter Veeckman, Belgie - mei 2010
Product: Audio Innovations type 700
Modificatie: Modificatie is in twee fasen uitgevoerd. Eerst een interne modificatie in de versterker verandering zelf van de voeding, mutatie van het kathode circuit, direct ingang, NOS driver buizen, El34 DJS eindbuizen. De tweede fase was installatie en afregeling van een De Jong Systems- Border Patrol  externe hoogspanning buizenvoeding.
 
Hieronder het relaas (tekst volledig zoals altijd op onze feedback rubriek onbewerkt geplaatst)

Beste Ed,
 
Na onze thuiskomst met de Border Patrol zijn we er even bij gaan zitten.
Waar zouden we dit ding nu nog kwijt kunnen tussen alle andere toestellen?
Het was een ware zoektocht om de beste opstelling te bepalen, uiteindelijk heeft ie momenteel een plaatsje op de grond gevonden (uit pure noodzaak). Ik maak momenteel een audio-meubel op het werk waarin alles uiteindelijk een plaatsje zal krijgen. De AI krijgt de eretribune, zoveel is duidelijk.
Na al jouw modificaties uitgevoerd aan dit 'beest' is dit zonder twijfel vanzelfsprekend.
Ondertussen heb ik de originele afdekkap en de oude 6CA7's terug geïnstalleerd.
Ik moet zeggen dat ik eigenlijk wel een beetje geschrokken ben van de warmte-ontwikkeling van dit ding.
De afdekkap wordt fantastisch heet, daar kan ik mijn hand bijna niet meer opleggen als ie een half uurtje speelt. Kan je mij iets laten weten indien dit niet normaal zou zijn? (ik hoop van wel, maar toch graag een berichtje terug a.u.b.)
Eigenlijk ben ik nu mijn CD-collectie aan 't herontdekken. Het is de moeite waard, geloof mij vrij.
Dank zij jou is dit genieten geblazen!
Wat een plezier om dit mee te maken! Ik had de helft van mijn CD's reeds afgeschreven...
Ook de echte oude CD's van 10 à 15 jaar geleden klinken nu 'beter'.
Ook bij het luisteren naar de digiatale radiozenders via onze TV-decoder valt alles precies waar het zijn moet.
Op zijn plaats dus...
De 'soundstage' van deze versterker is hemels, net alsof er geen luidsprekers staan.
Vooral vocalen en losse instrumenten komen geweldig tot hun recht.
De lage tonen zijn ook veel rustiger en strakker geworden, alsof alle stress is verdwenen.
Wat een aangenaam geluid geeft deze versterker nu, het is waarlijk genieten...
Na toepassing van de Border Patrol is dit zeer duidelijk waarneembaar.
Ik kan niet anders dan je gelijk geven toen je dit als de 'ultieme modificatie' beschreef.
We luisteren nu al verschillende dagen, dus ik denk dat alles wel ingespeeld is.
Ik verwacht eigenlijk niet veel beter, de klank is nu naar mijn idee uitmuntend.
(en ik heb vroeger een klassieke muziekopleiding genoten, viool en piano, mijn oren zijn dus wel een beetje "thuis" in deze materie)
 
Ik zal later feedback op je site doorsturen of, als je wil, mag je dit bericht als dusdanig beschouwen.
 
Verder wens ik je nog een prettig weekend en tot wederhoren?
 
Groeten vanop de concertweide in Gentbrugge!
 
Wouter.


Ben Langendonk - april 2010
Product: Audio Innovations 500
Modificatie: Aanpassing Cirquit, Vervanging buizen en condensatoren, aanpassen linestage. 

Hallo Ed,
 
Na ons laatste telefoontje en daarna vele uurtjes luisteren kan ik je mededelen dat de Audio Innovations 500 herboren is, maar dat wist jij al voordat ik hem op kwam halen.
In het begin was het toch wel even wennen aan het "nieuwe" geluid. Nu na zo'n ruime 100 uur te hebben ingespeeld en gewend te zijn aan het nieuwe geluid is het een waar feest.
Ik heb weer vele CD's beluistert en met name zangstemmen zijn nu helder en veel beter gedetailleerd. Instrumenten zijn beter definieerbaar, meer dynamiek, kortom je wordt gewoon meegesleurd in het totaalgeluidsbeeld waarbij emoties voortdurend op de proef worden gesteld.Nooit gedacht dat onderstaande upgrades dit mogelijk zouden maken
 
De upgrades door jouw uitgevoerd zijn gewoon elke euro dubbel en dwars waard. Dit stellende door een rasechte Zeeuw wilt dit toch wel wat zeggen "want ons Zeeuwen bin zuunig".
 
Overzicht Upgrades:
 
- Verandering van het kathode circuit van de eindbuizen en vervanging van huidige condensatoren door Elna-Cerafine.
- Wijziging van het kathode circuit van de phono en de line stage en vervanging van de huidige condensatoren door Oscon organische condensatoren.
- Verandering van het HSP circuit van de lijn driver en de fasedraaiers.
- Eindbuizen vervangen door de jouw zo enorm aangeprezen EL34DJS buizen.
- De standaard CD ingang RCA standaardaansluiting vervangen door twee hoogwaardige RCA aansluitingen.
- Vervangen standaard volume regelaar door de beste high end volumeregelaar.
- Vanaf de nieuwe CD ingang is een zilversignaal bekabeling direct met de nieuwe volume regelaar verbonden
 
Ik hoop dat deze positieve feedback voor andere geïnteresseerden aanleiding mag zijn om ook eens contact met jou op te nemen
 
Ed, Nogmaals bedankt
 
Met vriendelijke groet,
Ben Langendonk


Marc Borghouts - september 2009
Product: Audio Innovations 500 MK-2
Modificatie: De Jong Systems Border Patrol buizen voeding en direct ingang realiseren. 

Dag Ed,
 
Nog bedankt voor de aangepaste faktuur. Ik had je nog een reactie beloofd in verband met de BP voeding en de volumeregeling. Bij deze.
 
Ik moet je bekennen, het verschil is enorm.
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het is net alsof de weergave voorheen een puinhoop was en nu alles op z'n plaats valt.
Om een aantal punten te noemen:
 
- laagweergave is doortekender
- individuele instrumenten zijn zeer goed te volgen
- meer detail hoorbaar in de weergave (ook bij lage volumes)
- meer rust, kracht en autoriteit (levensechtheid)
- focussering
- ruimte en diepte
 
Kwam het geluid al goed los van de luidsprekers, nu staan de luidsprekers (bij wijze van spreken) niet meer in de ruimte.
Er is sprake van een grote zee van muziek waar je als het ware doorheen kunt wandelen.
De allergrootste winst vind ik toch wel de toegenomen ruimte en diepte. Die dragen mijns inziens het meeste bij aan het "live" gevoel, hetgeen ik zo belangrijk vind in de weergave.
 
Mijn Audio Innovations 500 MKII kan wat mij betreft voorlopig weer een tijdje mee.
 
Bedankt voor je enthousiasme Ed. Ook vond ik het leuk om na lange tijd weer eens bij te praten over hifi (apparatuur) en muziek in het bijzonder.
 
Groeten,
 
Marc Borghouts
 
 
Ps, graag zou ik nog van je horen wie die Afrikaanse artiest was waarvan je mij die cd hebt laten horen, hetzelfde geldt voor de titel van het (jazz) album van Bozz Scaggs


Henk Bloem - juni 2009
Product: Ayon Spirit
Reparatie/modificatie: Reparatie gloeistroomcirquit, aanpassing aan signaalweg en hoogspanningcirquit stuur en eindbuizen. 

Als eerste wil ik je bedanken voor het enthousiaste ontvangst en de koffie natuurlijk.

Na thuiskomst van een dagje Deurne en omstreken was de versterker eigenlijk nog niet helemaal af, omdat je nog een drietal goede voortrap buisjes voor mij aan het zoeken was. Na enkele weken heb ik de Mullard CV4003 buisjes van jou ontvangen. Alles is nu kompleet, de door jou geleverde matched quad NOS KT-88, de drie Mullard CV4003 en de al eerder uitgevoerde modificaties/reparatie.

Na het inspelen en wennen aan het 'nieuwe' geluid wordt het de hoogste tijd voor een kort verslag.

In een woord: Geweldig!

Nu, dit is wel erg kort. Maar om mijn enthousiasme te onderbouwen zal ik wat genuanceerder zijn.

Ten eerste de stemmen. De stemmen staan als een huis. Waar deze eerder soms van links naar rechts en v.v. "zweverig" waren, kan ik nu zeggen dat de stemmen duidelijk aan te wijzen zijn. Buiten het feit dat de afbeelding van de stemmen erg fraai is, vind ik ook de weergave erg verbeterd, bijna grijpbaar, meer emotie.

Het laag is veel krachtiger en strakker waar het eerder wat softer en doffer was. Het mooie van het laag, zoals het nu is, is dat het nooit te opdringerig wordt.

Details zijn duidelijker dan ooit hoorbaar, maar nooit analytisch.

Het hoog is helder, maar nooit te scherp. De afbeelding is groot en ruimtelijk, maar ook ingetogen of intiem als de opname daarom vraagt.

Het gehele klankbeeld is opengetrokken.

Ik stop ermee, want het wordt cliche.

De enige upgrade die nu nog mogelijk is, is de Border Patrol voeding. Eigenlijk ben ik nu al heel tevreden, maar ja, als je eenmaal een weg bent ingeslagen dan wil je toch nog een stap verder, dus wordt misschien vervolgd.

Ik hoop met mijn feedback mensen te overtuigen dat modificaties zeker kunnen leiden tot een mooiere en betere weergave. Hiermee wordt ook het luistergenot weer vergroot. Ik heb misschien wel wat grote en daarmee dure aanpassingen in een keer gedaan, maar je kan het ook stapsgewijs laten doen.


Jaak Schenk - april 2009
Product: Audio Innovations First
Reparatie/modificatie: Reparatie, vervangende buizen, modificatie.

Beste Ed,

Reeds mijn hele leven ben ik 'begeisterd' door het HIFI virus, zoals velen met mij....in de loop van mijn leven heb ik vele (combinatie) versterkers gehad, en ik vond het een uitdaging op met zo min mogelijk geld zoveel mogelijk muziek in mijn (studenten)kamer te krijgen. En daar bedoel ik echt niet alleen Watts mee!! Via vele omzwervingen kwam ik uiteindelijk bij het merk Audio Innovations uit. In 2001 kocht ik bij Audio Home in Eindhoven een prachtige  occasion 'The first' eindversterker. Reeds jaren geleden, in mijn studententijd, was ik verliefd geraakt op deze eindversterker maar door allerlei omstandigheden was ik nooit in de gelegenheid om deze versterker ooit mijn eigendom te kunnen noemen. Tot ik hem in 2001 bij Audio Home tegenkwam en ik stapelverliefd werd op 'm. Dat kun je zo hebben hé, wederom liefde op het eerste gezicht.

Ik weet nog als de dag van gisteren dat er ooit een prachtige recensie verschenen is in, ik meen Stereoplay, van dit apparaat. Het Duitse audioblad was over het algemeen niet zo bijzonder gecharmeerd van Engels spul. Tot men deze 'The First' triodeversterker testte. Overdonderend!! Een ander woord had men er destijds niet voor! 'Spitzenklasse en Uberragend' waren de Duitse bewoordingen voor hun bevindingen. Dat is me tot de dag van gister bijgebleven. Jaren heb ik naar volle tevredenheid en met véél plezier naar mijn Audio Innovations 'The First'  geluisterd. Met verschillende voorversterkers, tot ik op een geschikt moment bij Menno van Veen een mooie Audio Innovations L2 voor een zacht prijsje op de kop kon tikken. Het huwelijk was compleet: gewoon een prachtige buizencombinatie, zeker in combinatie met een Goldmund DAC en een TEAC VRDS loopwerk als bron. Jaren en jaren plezier van gehad, totdat......ik op een zeker moment thuis kwam en een van de buizen van 'The First' gebroken was. Ik zal u mijn krachttermen die ik jegens mijn kinderen (de boosdoeners) gebruikte maar besparen, maar ik heb eerlijk gezegd even gejankt als een klein kind. Goede raad was duur, en ik had het geluk dat ik op tweeerlei wijzen in aanraking kwam met Ed de Jong. Enerzijds zat er een plaatje met zijn naam achterop 'The First' en het toeval wilde dat een collega van mij een vriend had die 'knettergek was met buizenversterkers' die een 'normale sterveling' toch nooit voor 'zoiets' kon en wilde betalen. Mijn interesse om deze man te leren kennen was gewekt. Van het een kwam het ander en op een doordeweekse dag zat ik bij 'Edje' in Deurne. Hij stelde me gerust over mijn 'The First' dat deze wellicht te repareren en zeker ook wel te modificeren zou zijn. Dit gold evenzo voor mijn L2. Zijn definitieve diagnose van wat er aan de hand was met mijn apparatuur stelde me in écht gerust dat ik gelukkig geen afstand van mijn liefde hoefde te doen.Vele uren hebben we destijds doorgebracht, en niet alleen over versterkers en installaties gesproken, maar ook vele uren muziek geluisterd wat de ware liefhebber kenschetst. Jouw muzieksmaak heeft me rijker gemaakt.  

Beste Ed:  ik heb vele versterkers, DAC's CD spelers etc in mijn leven in bezit gehad, en nog vele méér ooit geluisterd. Ik weet nog goed dat ik de eerste keer bij jou in de huiskamer kwam luisteren naar mijn 'gerepareerde en gemodificeerde' voor- en eindversterker, aangesloten op mijn CEC loopwerk en Audio Note DAC, die ik inmiddels rijk was, en die ik óók aan jouw 'know how en liefde voor het vak en de muziek' ,zonder enige terughoudendheid, toevertrouwde. Ik weet nog goed dat ik het kippevel en tranen voelde opkomen bij het horen van de muziek uit jouw AN SPE's die gemakshalve als weergevers dienden. Wat een belevenis!! Niet te geloven!! Het leek net of ik mijn eigen oren niet vertrouwde en ik, voor de zekerheid, toch met een schuin oog richting versterker keek: Ja, het was écht mijn combinatie die dit wonderschoons produceerde.....en gelukkig bedienen ze me thuis nét zo, reeds ruim een jaar later, als toen destijds bij jou. Reeds vele uren 'emotionele belevingen'  heb ik nachtenlang mogen beleven, en menig uurtje slaap tekort werd mijn deel. Maar so what? It's all in the game als je verliefd bent, en verliefdheid over gaat in liefde dan heb je dat voor elkaar over nietwaar? Enne: apropos: Naast het feit dat mijn versterkers tegenwoordig op een veilige plaats staan zijn mijn kinderen inmiddels doordrongen van het feit dat 'Pap' meerdere liefdes heeft in huis die allemáál even belangrijk zijn.

Ed: Chapeau en héél véél dank!!

Met vriendelijke groet,
Jaak Schenk


C. Heil - maart 2009
Product: Audio Note DAC 3 balanced
Reparatie/modificatie: Audio Note buizen hoogspanningvoeding  op non actief en een dubbele mono buizenvoeding van De Jong Systems geïmplanteerd.
 
 

Beste Ed,


Ik ben erg tevreden over je modificatie. Het klinkt werkelijk fantastisch, enorm realistisch.
Ik zou het leuk vinden als je een keer de foto's die je gemaakt hebt kunt opsturen.
Een beetje korte reactie want ik ga gauw verder luisteren!
Graag tot kijk.

 

C. Heil.

 


Dimitri van Hoven - februari 2009
Product: Audio Innovations First
Reparatie/modificatie: Volledige rebuild en inzetten UX4 buisvoeten en 2A3 buizen

 

Al ruim 8 jaar lang beluister ik met volle tevredenheid mijn muziek middels een Audio Innovations 500 versterker. Uiteraard gemodificeerd door Ed en uitgerust met Border Patrol voeding. Een heerlijk muzikale en probleemloze versterker.

 

Ongeveer een jaar geleden kwam ik in de UK echter een Audio Innovations First eindversterker tegen. Dat zou een flinke stap omhoog zijn dus ik informeren bij de winkel waar deze versterker te koop werd aangeboden. De versterker bleek 10 jaar oud te zijn, door de eerste eigenaar te zijn aangezet en kort geleden, 10 jaar later weer te zijn uitgezet. De versterker was dus fried en boilled te gelijk. Toch besloot ik de versterker voor een erg zacht prijsje te kopen, wetende dat Ed het beestje wel weer in orde zou krijgen. Ed en ik kennen elkaar al jaren en als iemand het kan is het Ed.

De buizen waren uiteraard tot op de draad versleten, de bedrading was op plekken groen uitgeslagen en isolatie was op plaatsen verbrand.  Ook de condensatoren hadden behoorlijk op hun donder gehad. Kortom een volledige rebuild was noodzakelijk, temeer ook omdat er UX4 buisvoeten in moesten omdat de originele 6BG4 eindbuizen niet meer te verkrijgen zijn. Een echte 2A3 (met 4 pinnen dus) is klankmatig ook veel fraaier.

Ed is vele uren met de versterker bezig geweest. Condensatoren zijn vervangen, de bedrading voor een groot deel vervangen door zilverdraad, de versterker is aangepast voor de UX-4 buisvoeten en de stuurtrap is aangepast van ECC-88 naar een ECC-82’s om de krankzinnig hoge gain te verminderen. Uiteraard moest ook de Border Patrol voeding aangesloten worden.

Het hieronder beschrevene kan ik me nog voorhalen als de dag van gister en zal me altijd bij blijven.
Ik weet nog heel goed dat ik omstreeks 23:30 thuis aankom na de versterker bij Ed opgehaald te hebben. Volgens de 20 kilo versterker voorzichtig de trap op te sleuren, over de drempel te tillen (en tegelijk de katten binnen te houden) om hem (of haar) voorzichtig op het audio rek te plaatsen. Idem voor de Border Patrol voeding. Zelfde route. Poeh, dat was zwaar, jas uit en wat drinken inschenken want de rit en de arbeid daarna maakt dorstig. Met het glas tussen mijn lippen bewonder ik mijn droom versterker.
Daar staat ie dan..
Dat is hem..
 7.5 watt Triode power amplifier staat er op het plexiglas.
(kent u dit gevoel ook)  ;-)

Goed, aansluiten de boel want ik wil ondanks het tijdstip toch even luisteren. Na het apparaat even te hebben laten acclimatiseren gaat de spanning er op en kan er geluisterd worden. Nieuwsgierig en moe tegelijk zak ik de luisterstoel....


Goed, deze bewuste avond duurde tot ongeveer een uur of 04:30, waarin heel veel muziek is gedraaid die mij die avond heeft vervoerd naar plaatsen die met geen pen te beschrijven zijn. Kortom, het is Ed weer gelukt (niet dat ik daar ooit aan getwijfeld heb) een prachtige versterker af te leveren.

De volgende ochtend kwam ik met kleine oogjes tamelijk laat op het werk en voelde de drang om erg vroeg naar huis te gaan. ;-)

 

Bedankt Ed !

 

Dimitri van Hoven


W. van der Schaaf - februari 2009
Product: Cayin SP-40M
Reparatie/modificatie: Modificatie
 

Beste Ed

Wat een ongeloofelijk verschil in geluid na het instaleren van de Border Patrol DJS buizenvoeding en het plaatsen van de Black Gate condensatoren in mijn Cayin eindversterker.Hoewel de Cayin van zich zelf beslist geen stumper is was de toename in breedte en diepte in het geluid toch zeer opmerkelijk.

Het eerste wat mij opviel was dat de versterker veel krachtiger en zonder enige vervorming klonk met een ongekend realisme in vooral stemmen. Een van mijn referentie opnamen is b. v. Murder Ballads van Nick Cave die altijd al goed klonk maar nu hoor ik stemmen en instrumenten die ik nog nooit eerder gehoord heb. Snaren en toetsen worden nu duidelijk aangeslagen. Je zou bijna kunnen zeggen dat ik nu naar muziek zit te luisteren in plaats van naar een instalatie.

Misschien een tip voor iedereen die van een goede buizenversterker een uitstekende wil maken; vraag Ed de Jong naar de mogelijkheden. Nogmaals hartelijk dank.

 


Jan Kleberg - januari 2009
Product: Audio Innovations 500
Reparatie/modificatie: Reparatie uitgebrande 500.
 
Jaren geleden beleefde ik de absolute nachtmerrie van elke hifi liefhebber. Was ik prettig aan het luisteren naar mijn favoriete muziek, kwam er ineens rook uit mijn Audio Innovations 500. Niet een beetje, nee, dichte wolken stinkende rook. Ik baalde zo ontzettend dat ik mijn AI 500 in een kast heb ge...., en er niets meer van wilde weten. Ik had van dat ding al jaren veel plezier gehad, maar toch...

Er ging heel wat tijd overheen, en een maandje terug richtte ik opnieuw een audiokamer bij mij thuis in. Plots dacht ik weer aan die AI 500 die in een kast stond te verstoffen. Zou dat ding nog te repareren zijn, of was het gewoon schroot ? Na zo'n fik verwacht je er eigenlijk niet veel meer van.

Een zoektochtje op het web bracht wel enige duidelijkheid, maar geen reden tot hoop. De fabrikant was er niet meer, en ook een lokale audiospecialist gaf me het advies hier niet veel meer van te verwachten. Maar ik vond wel het adres van een mij onbekende firma die de Jong Systems heette, en die blijkbaar nog wel de moed had om aan die AI's te sleutelen. Dan maar eens gebeld. Niks te verliezen, nietwaar ?

Al snel stond ik oog in oog met Ed, de eigenaar van dit bedrijf in Deurne. Een bijzonder en hartelijk mens, een muziekliefhebber, maar ook een groot kenner van deze fraaie frankensteinmachines. Geen wonder. Hij heeft ze zelf ontworpen, bleek tijdens mijn bezoek. Dat dwingt respect af. Als iemand meer dan twintig jaar zo'n activiteit voortzet, dan spreek je niet meer van een passie. Dat noem ik een roeping.

Ik heb mijn AI met een gerust hart bij hem achtergelaten. Binnen 48 uur kreeg ik de eerste diagnose: hij was te repareren, en de prijs stelde mij eveneens volledig gerust.

Wel gaf Ed mijn nog wat advies over modificaties aan de phonotrap, en evt. andere upgrades. Aangezien ik maar beperkt budget had, en een slordige 125 kilometer van Deurne woon, kwam Ed met een slim advies: de echte ingrepen werden nu meegepakt, en voor een upgrade met buizen kon ik later een koeriertje gebruiken. Goed meedenkwerk, Ed. En terwijl ik dit schrijf zit ik alweer een weekje heerlijk te genieten van de versterker. Hij klinkt inderdaad nog beter dan in mijn herinnering. Zou mijn geheugen me parten spelen, of zou die Ed inderdaad... ?? Jawel !

Ik kan iedereen twee adviezen geven. Allereerst: al is je AI in nog zo'n slechte staat, zelfs uitgebrand, zoals de mijne, dan nog blijkt het de moeite waard om een expert te laten kijken. Voor de enkele honderden euro's die ik betaalde, zal ik nooit (meer) zoiets moois kunnen kopen. Een prima investering, juist in deze crisistijd.

Ten tweede kan ik iedereen aanraden om advies aan Ed te vragen. Bij hem is je kostbare AI of andere buizenversterker in de allerbeste handen. Een van die zeldzame mensen voor wie de passie en het werk volledig samenvallen.

Dank je, Ed !

Jan Kleberg - Delft

 


 

R.Patings - Juli 2008
Product: AudioNote Soro SE
Reparatie/modificatie: Uitgebrande hoogspanningstrafo/ plaatsen DJS buizenvoeding en aanpassing voorversterker gedeelte.
 
 
Ed.
Allereerst bedankt voor de snelle service en het extra werk aan de lijnstage.
De eerste dagen moest Ik erg wennen aan de "nieuwe" versterker. De eerste indrukken waren gematigd positief. Dit had hoofdzakelijk te maken met het wat te nadrukkelijk aanwezige laag. Maar na een aantal uren luisteren werdt dit alsmaar beter.
Na dit "inspelen" kreeg Ik het steeds meer naar mijn zin.
Het laag werdt strakker en het hoog en midden werden van een ongelooflijke schoonheid.
Ik moest heel lang zoeken naar een juiste omschrijving om de veranderingen in het geluid te omschrijven, maar deze week kwam Ik op een naar mijn mening juiste beschrijving.
Het geluid is "RIJKER". Er is van alles meer. Vandaar dat wennen denk Ik.
Wat ook opvalt in de perfekte plaatsing cq. diepte van bvb. stemmen en instrumenten. Dit is een heel sterk punt in mijn set geworden en is iets wat Ik eigenlijk nergens zo gehoord heb.
Zoals hierboven is te lezen,is er heel wat aan de Soro gebeurd. Toen Ik deze 2ehands bij een particulier kocht wist Ik niet dat er eigenlijk in de versterker gerotzooid was.
Nu heb Ik weer een nagenoeg nieuwe versterker waar Ik weer jaren en met zeer veel plezier mee vooruit kan.
 
Nogmaals bedankt. Rob Patings.

 


A. Coolen – September 2008

Product: Cayin A55-TP

Modificatie: Diversen

 

Allereerst nogmaals dank voor de upgrades!
 
Die eerste positieve indruk van de vrijdagavond is inmiddels verscheidene malen bevestigd!
Wat mij opvalt is dat ik nu uit zie naar tijd om weer naar muziek te luisteren, iets wat ik bij de Sony  versterker niet had of zelfs heb gehad.
De Sony versterker produceerde geluid, de Cayin produceert muziek!
 
Ik weet niet zeker of het tijd gebonden is en dat ik nu meer in een fase zit van voorkeur voor kleine bezetting/jazz (Diana Krall, K. Melua, Bobby Hutcherson) en/of akoustisch (Flairck). maar dit is de muziek waar ik de afgelopen week het vaakst naar geluisterd heb. Ik heb het idee dat ik nieuwe cd's in de cd-speler leg, zoveel nieuwe details hoor ik. Het klinkt alsof er een zekere dofheid is verdwenen en niets is zo mooi om die details te horen op cd's waarvan je dacht dat je ze kende!
Naar groter koorwerk heb ik nog niet echt goed geluisterd, maar het lijkt mij op het eerste gehoor veel fijner in detail te klinken als de Sony. De cd: Love over gold (remasterd) van de Dire Straights
gaf mij dit zelfde gevoel, ook  hier  weer meer detail.
 
Muziek luisteren is weer genieten geworden en dat is denk ik het beste en mooiste compliment voor de versterker/installatie.
 
Met vriendelijke groet,
 
Antonio Coolen
Deurne
 


Stephan Leseman – September 2007

Product: Audio Note Soro SE

Modificatie: DJS buizen voeding, PSU aanpassing, DJS zilvercaps, Nieuwe buizen, Oscon caps,

 

Beste Ed,

 

Ik heb je beloofd wat uitgebreider te reageren op de modificaties van mijn versterker (Audio Note Soro SE), die je in september hebt uitgevoerd, dus bij deze de ervaringen tot nu toe.

 

Het eerste wat onmiddellijk opviel was dat het geluid een stuk ‘echter’ is geworden, ik vond al dat ik een behoorlijk realistisch klankbeeld had, maar vergeleken met hoe de versterker nu klinkt, was het geluid hiervoor toch echt platter en minder gefocussed. Stemmen klinken echter en articulatie is beter, de plaatsing is ook bij koorwerk stabiel en fraai gelaagd. De detaillering van instrumenten is veel beter hoorbaar en heeft en houdt zijn eigen plaats. Dat laatste is sowieso een opvallend aspect: voorheen was het zitten in de ‘sweet spot’ belangrijk voor een goede imaging en soundstaging, nu maakt het niet uit of je meer naar links of rechts zit. Het geluidsbeeld staat als een huis, en is bovendien aanzienlijk dieper, breder en opvallend genoeg ook hoger geworden. Ook de kleur van de instrumenten is beter gedefinieerd. Het is nu veel eenvoudiger bijvoorbeeld een Bösendorfer van een Steinway te onderscheiden.
 
Kortom: een grote verbetering waar ik erg blij mee ben en de investering zeker waard is (vind voor dat geld maar eens iets beters).

 

Met vriendelijke groet,

Stephan Leseman.


 

 

Chris Spruijt – Februari 2007

Product: Audio Innovations 500

Modificatie: Audio Innovations 500 die intern is gemodificeerd tot de hoogst mogelijk graad van perfectie.(ultieme modificatie) Schakeling line stage gewijzigd en vervolgens alle condensatoren in de kathode van driver en fasedraaiers vervangen door Oscon types. Fasedraaier circuit gewijzigd. Hoogspanning condensatoren van drivers en fasedraaiers vervangen door Black Gates Non Polair types. Direct ingang gecreeerd.Alle schakelaarcontacten, zijn op deze manier gepasseerd. De direct ingang uitgevoerd met zilver bekabeling. Volumeregelaar vervangen door een KO-on volumecontrol. Balans regelaar elektrisch verwijderd. Eindstage gewijzigd, vervolgens Black gates in de kathodeleidingen van de eindbuizen geplaatst. Hoogspanning circuit van de eindbuizen gewijzigd, vervolgens hier Black Gates WKZ 500 volt geplaatst. Alle driver en fase draaier buizen vervangen door orgineel (NOS) General Electric en (NOS) Philips GP. Als externe modificatie is op de Audio Innovations 500 een (buizen) hoogspanning voeding van Border Patrol geinstalleerd.

 

 

Hallo Ed,

 

Zoals beloofd een terugkoppeling... De modificaties moet jij maar vermelden want ik weet niet precies meer wat er allemaal is veranderd en dan weet ik het ook meteen weer. Ik heb de Audio Innovations 500 volgens mij begin 2006 bij jou 2e hands gekocht. Ik loop al wat jaartjes in de audio wereld mee maar pas sinds de laatste 5 jaren beschik ik over buizenversterkers en sindsdien wil ik niet anders meer.

 

Ongeveer 15 jaar geleden hoorde ik de AI voor het eerst op een setje Quad elektrostaten ELS 57 en was eigenlijk meteen verkocht.. Heel indrukwekkend?

Daar komt bij dat ik op de een of andere manier heel erg gecharmeerd ben van jouw manier van zaken doen.

 

Je bent vaak confronterend eerlijk.. Jouw oren zijn bepalend en als jij het niets vindt zeg je dat ook, en dat is zeldzaam bij professionele verkopers van audioapparatuur want die laten altijd het commerciele aspect een rol spelen. OK terug naar de feedback..

 

Mijn installatie bestaat momenteel uit de AI 500 met diverse modificaties een Border Patrol, als CD loopwerk, een CEC 5100 ( 2e hands maar wat een fantastisch

loopwerk) met een non oversampling DAC van DHT Rob (geen DAC 2 van jou, ik weet maar zie maar eens een DAC van €180,= te vinden die zo goed klinkt, een Micro Seiki BL 91L met SME 3012, Denon 103 en AUS1 step up en Audio Note AZ2 luidsprekers -Ja, jij vindt ze niets, maar ik heb gewoonweg het geld (nog) niet voor ANJ SPE, vandaar.

 

Als je meerdere modificaties tegelijk laat uitvoeren wordt het lastig de onderlinge verschillen aan te geven. De versterkerset is in zijn geheel op een veel hoger niveau gekomen. De Border Patrol voeding voegt absolute kracht, attack en autoriteit toe..

De line ingang naar de Ko-on laat zich gemakkelijker vergelijken. Gebruik simpelweg de standaard CD ingang en ervaar het verschil want dat is echt duidelijk waarneembaar? Je weet niet wat je hoort! Maar dat is meestal wat ik te horen krijg als ik jou bel Ed.

Dan vertel je dat je weer een of andere exotische versterker met meerdere Border Patrols heb aangesloten op fantastische, voor mij onbetaalbare speakers, of je vertelt over jouw nieuw uitgevonden modificaties?.

Mijn portemonnee wil het absoluut niet horen! Mijn oren echter wel!

Dus ga maar door! Ik spreek je vast binnenkort weer..

 

Chris.

 


Ron – Februari 2007 (deel 2)

Product: DK Design VS2 MK2

Modificatie: PIO Silver condensatoren in de signaalweg gemonteerd, wijziging hoogspanning met inzet van 4 stuks Black Gate non-polair en inzet van 2 stuks Philips NOS buizen. Wijziging van voeding analoge buizen ingangtrap.

 

Mijn amp. had meermalen een upgrade elders gehad; steeds met marginale verbeteringen. De tekortkomingen met Ed besproken en het resultaat was bezoek zijn atelier in Deurne. Ed verzekerde mij dat er grote verbeteringen te behalen waren in de analoge sectie van mijn amp. 

Het resultaat? Mijn  amp. heeft nog nooit zo goed geklonken. Mijn hele keten klinkt plotseling ontzettend goed. Mijn speakers zijn nu echte FULL range kasten. Het geluid heeft nu een hoge dosis "buizengehalte" wat ik een zeer grote winst vind.  Ik heb nu eindelijk het gevoel dat mijn versterker "af" is dankzij de hand van de meester.

 

Ron

 


Ron – Februari 2007 (deel 1)

Product: DK Design VS2 MK2

Modificatie: PIO Silver condensatoren in de signaalweg gemonteerd, wijziging hoogspanning met inzet van 4 stuks Black Gate non-polair en inzet van 2 stuks Philips NOS buizen. Wijziging van voeding analoge buizen ingangtrap.

 

Beste Ed,
 
Dank voor je telefoontje gisteren. Ik ben ZEER tevreden over de door jou geleverde upgrade aan mijn versterker.
De amp. heeft nog nooit zo goed geklonken. Mijn hele keten klinkt plotseling zo goed. Zelfs mijn CD speler die ik "de deur gewezen heb" klinkt nu iets acceptabel. Mijn speakers zijn nu echte FULL range kasten. Het geluid heeft nu een hoge dosis "buizengehalte" wat ik een zeer grote winst vind.
 
Dat verhaal over de 'potmeters' klopt helemaal; het geluid is nu goed gecentreerd tussen mijn speakers. Aanvankelijk dacht ik dat het te wijten was aan de akoestiek in huis. Ik heb nu eindelijk het gevoel dat mijn versterker "af" is.
 
Ik kan mij nu concentreren op andere dingen. We (vriendin en ik) hebben een huis gekocht; contracten, verbouwingen e.d. moeten geregeld worden. Daarna sparen voor een andere CD speler. Ik neem je adviezen hierover zeker mee.
 
Ik zal in de komende dagen een mooie "pos. feedback" naar je toe mailen voor je website.
(nb schroom niet mij een herinnerings mailtje te sturen als dit niet binnen een week geschied is; je hebt het helemaal verdiend !)
 
groeten en een fijne dag,
 
Ron 

 


Corné Moerland – Februari 2007

Product: Audio Innovations 700

Modificatie: Reparatie n.a.v. breuk in print.

 

Beste Ed,

 

Zoals beloofd nog een reactie van mij naar aanleiding van de recent uitgevoerde reparatie aan mijn AI700.

 

Ongelooflijk dat zo iets miniscuuls als een intern breukje in de printplaat zo een effect kan hebben op de geluidsweergave. Pas nu realiseer ik me dat de door jou uitgevoerde modificatie in de zomer van 2006 nooit volledig tot z'n recht is gekomen.

Maar nu na de door jou uitgevoerde reparatie wel !

 

Wat is dat genieten, wat een fenomenaal geluid.

Ik kan wel allerlei termen gaan gebruiken ter illustratie, maar de mooiste opmerking in dit kader komt eigenlijk van mn vriendin.

Die zei 15 seconden nadat Nora Jones opstond een paar uur nadat we de versterker bij je op hadden gehaald :

"Als ik m'n ogen dicht doe het ik het gevoel dat ze vlak voor me staat"

 

Hartelijk dank voor de reparatie, de service en de gastvrijheid.

 

Groeten, Corné

 


Willem Ottens – Februari 2007

Product: Audio Innovations 500

Modificatie: Verandering line stage, alle kathode ontkoppelingen veranderd. Direct ingang met silverwiring, Volume regelaar Ko-On. Organische condensatoren in kathode drivers, Black Gates in de eindstage. Eindbuizen EL34 special,

12 AX7 Nos General Electric, E88CC GP Philips Nos.

 

Goedendag Ed,

 

Het is al weer een tijdje geleden dat ik met mijn buizenversterker bij de kwam voor de eerste upgrade. Het was vorig jaar oktober. In die tijd hebben wij veel contact met elkaar gehad via de telefoon. Je gaf drie opties om mijn Audio Innovations 500 op een beter niveau te krijgen. Na advies vanaf jouw kant heb ik er van deze drie opties twee bijna gerealiseerd en met veel succes.

 

Ik heb een zeer drukke tijd achter de rug, maar ik had je beloofd zeer zeker te reageren betreffende mijn bevindingen. Ik heb al vele uren luister plezier achter de rug, en weet je …… er zullen er nog vele volgen. Ik ben zeer tevreden over de door jou uitgevoerde updates. Een luistergenot waar ik geen genoegen van kan krijgen. Mijn grootste uitdaging is nu om goede muziek te kopen want je wilt nu meer. Ik kan een heel verhaal houden over mijn installatie, maar als ik je nu zeg dat ik iedere dag ervan geniet en er geen minuut spijt van heb deze investering te hebben gedaan dan zal dat bij jou als muziek in de oren klinken. Met andere woorden; EEN TEVREDEN KLANT !!!!

 

Ed, bedankt voor je inzet en wij houden contact


Corne Moerland - Juli 2006

Product: Audio Innovations 700.

Modificatie: Voeding veranderd en inzet Black Gate WKZ caps, CD direct ingang, Ko-on potmeter, set EL34 special eindbuizen.

Beste Ed,

Zoals beloofd zou ik nog een en ander op papier zetten over de
modicificaties die je begin april alweer hebt doorgevoerd aan mijn Audio
Innovations 700 versterker.
Ik moet zeggen dat ik het sowieso erg gezellig en interessant vond om de ene
week de versterker bij je thuis te brengen en de andere week weer op te
halen. Omdat ik zelf niet zo heel diep in de techniek zit vind ik het des te
interessanter om je te horen spreken over buizen en natuurlijk over
muziekweergave in het algemeen. Een volgens mij zestal jaar geleden heb ik de 700 voor de eerste keer bij je gebracht voor enkele modicifaties. Wat er toen is aangepast weet ik niet
meer exact maar wel dat ik toen al aardig overdonderd was door het positieve
effect op de weergave.

Ik moet zeggen dat ik door de laatste modificaties met stomheid ben
geslagen. Het had wel even tijd nodig, want aanvankelijk dacht ik dat de versterker
wat ingetogener reageerde dan voor de modificaties maar gaande weg de weken
veranderde het beeld volledig. Mede omdat ik me ervan bewust raakte dat door
de modicifaties de verschillen tussen welke interlink ik gebruikte aardig
verschilde. Iets met de keten is zo sterk als de zwakste schakel ?
Maar nu ..wat een ervaring. Optimaal genieten. Je hebt door middel van het
aanbrengen van een extra directe ingang waarbij alle schakelaars en
lintkabel worden gepaseerd de mogelijkheid gecreerd om de versterker op twee
verschillende manieren te besluisteren. Voor de grap gebruik ik nog wel eens
de normale aansluiting voor CD en dan kort daarop de directe, maar het
verschil is bijzonder. Wat een zuiverheid en diepte. Met name bij
(vrouwen) vocals erg fraai.

Welke modificatie de grootse impact heeft gehad durf ik niet te zeggen, maar
al met al ben ik zeer tevreden over het totaalbeeld.

Vriendelijke groeten, Corne Moerland


Kees Romijn - Februari 2006

Product: DJS / Audio Fanatics  Een zilveren lijn voorversterker.

Yesterday I had a wonderfull demo with a super sounded tube-preamp on my Reference's 9 blocks. The tube-preamp is a reseach of about 5 years from Ed de Jong, a well known tube-person here in the Netherlands.

The other sources: A CEC TL51 belt drive CD transport and a AudioNote Dac3 tube DAC, completely rebuilt with o.a. a special power supply, self made silvercaps (better than AudioNote), silver internal wiring, etc, etc

Result? The whole night I can't sleep! I never heard such a beautiful sound with power, transparancy, precision en dynamics! You can shake your hands with the violist, the singer and so on! For I can remember, its a better tube-preamp the the AudioNote M7! I can't wait for the definitive preamp arrives at my house!

Voor foto's van deze voorversterker verwijzen we u naar de Custom Build pagina op deze website.


Ruud Zwijnenburg - Februari 2006

Product: Audio Innovations 700

Modificatie: Schakeling gewijzigd, Inzet van Nos buizen , Sylvania 12AX7 NOS, nieuwe reservoir Caps, Black Gates, Border Patrol en beter voedingstrafo t.b.v. de gloeispanning.

Beste Ed,
 
Weet je nog dat je ergens begin vorig jaar op mijn al door jou gemodificeerde Audio innovations 700 versterker (black-gates) de ingangstrafo hebt vervangen en mijn voorbuizen ECC83 hebt gewisseld voor Sylvania exemplaren? De situatie was toen dat mijn hele installatie toch nog niet lekker klonk ondanks de wijzigingen. Je hebt toen nogmaals de hele versterker doorgemeten en niks kunnen vinden. Ik weet nu waarom. Na veel frustrerende omzwervingen en pielen met andere kabels, phonotrappen, elementen, ben ik er inmiddels achter dat de woofers van mijn speakers (Diapason Adamantes II) na 8 jaar aan rubbermoeheid waren gaan lijden.
Deze heb ik dus onlangs vervangen en na een maand inspelen begin ik nu pas te horen (na bijna een jaar) wat de impact van je modificatie is. Een enorm groot, diep en wijd muziekbeeld doemt op waarin de kleinst mogelijke details bijna tastbaar door het hele huis vliegen. Het is allemaal van zo'n angstaanjagende echtheid dat mijn bezoekers na een een paar plaatjes verbijsterd en sprakeloos in hun stoel blijven zitten. Zelfs een concurrent van je was perplex over de prestaties van de versterker na je modificatie.
En dan te bedenken dat ik je toen de hele middag voor niks aan het meten heb gezet omdat ik er nooit heb gedacht dat mijn speakers over de hill waren.....
De volgende keer heb ik iets bij me waar 'Grand Cru Classé' op staat.
 
Nog even voor je lezers de details:
Audio Innovations 700
Een aantal wijzigingen in de schakeling
Condensatoren vervangen door Black Gates - sensationele verbetering van klankkleur van instrumenten. Wel even inspelen
Voedingcondensatoren vervangen door.....???
Border Patrol - strakkere bas, meer authoriteit
Andere voedingstrafo voor de versterker (Audio Fanatics) in mijn Border Patrol ingebouwd - wat een toename van authoriteit!!
Sylvania ECC83 voorbuizen - voor meer lucht, soepelheid en verdere verfijning.

Ruud Zwijnenburg


Peter Cornoedus (uit belgie) - Januari 2006

Product: Audio Innovations 500

Modificatie: Schakeling gewijzigd, Inzet van Nos buizen o.m. Philips E88CC GP, Sylvania 12AX7 NOS, Ko-on vol control, nieuwe reservoir Caps, Oscon Caps, Black Gates.

Goedenavond Ed,

Het genieten van muziek is weggelegd na het vallen van de avondklok, dat ten huize cornoedus niet toevallig samenvalt met het slaapuur van onze meute (3) kinderen. Na al de kindercd's kan vader des huizes genieten van zijn muziek met een glaasje rode wijn. Dat dit genieten is heb ik dan ook voor een groot deel aan uw deskundig oor (en technische kennis) te danken.Het klinkt heerlijk, alsof dit zo hoort. En dat is net het frappante:
het natuurlijk effect, geen  mishmash van toeters en bellen en instellingen, gewoon heerlijke muziek.

Zoals gezegd ben ik een Jazz fanaat, maar momenteel geniet ik van een prachtige cd van Elvis Costello 'North'. Een plaat vol diepe zinnen, een beperkt muzikaal ensemble en vooral veel stiltes. Een zonde als je'm niet in je bezit hebt. Reden om niet tot de ochtend te kunnen wachten om bij het ochtendgloren naar  de meest nabijgelegen CD shop te hollen teneinde trotse eigenaar van dit pareltje van muziek te worden.

Je merkt wel dat ik lyrisch wordt bij het beluisteren van heerlijke muziek.

Ik wens je een heerlijk jaar toe, Peter Cornoedus


Erik Pijnaken (uit frankrijk) - Januari 2006

Product: Audio Innovations 800 eindversterker

Modificatie: Border Patrol, Cirquit redesign, DJS Zilvercaps.

Dag Ed,

Ik heb een uurtje geleden de Audio Innovations geïnstalleerd. Wow! 
Meer nuances en diepte dan tevoren, en strakker. 
De versterker begint mijn Atma Sphere OTL monoblocs te benaderen, en dat is een groot compliment voor een versterker met trafo! Vind ik, tenminste. Ik vind hem zelfs mooier klinken dan mijn Berning Z270 (ook een OTL). Een voor mijn portemonnee van het moment erg dure upgrade, maar zeer geslaagd. Mijn complimenten! Goed Nieuwjaar toegewenst.
Hartelijke groet, Eric Pijnaken


Ed Riedijk - November 2005

Product: Audio Note Kit Pre voorversterker

Modificatie: Vervangen van de linestage ontkoppelcondensatoren, van de koperfolie PIO Jensen naar: de De Jong Systems Silver Paper in Oil condensatoren.

Deze modificatie overtreft al mijn verwachtingen. Het geluid is in alle parameters uitzonderlijk verbeterd. Naast diepte, resolutie en natuurlijkheid is het vooral enorm muzikaler geworden. De 'stage' is holografisch en heeft een zeer fraai bijna tastbare textuur gekregen. Het onderscheidend vermogen is werkelijk enorm: alle instrumenten worden met een eigen vanzelfsprekend karakter weergegeven, alles is afzonderlijk te volgen wat juist weer een zeer harmonieus geheel vormt, werkelijk prachtig om te ervaren. De muzikale boodschap van de artiest komt als een zeer enerverende ervaring tot de luisteraar. Dit is de ideale modificatie om weergave werkelijk tot leven te transformeren, de techniek cijfert zichzelf weg, het is een en al muziek wat de klok slaat, een groter compliment voor de techniek en de bedenkers ervan lijkt me nauwelijks denkbaar...
Met vriendelijke groeten, Ed Riedijk.


Gerardo Verschuur - september 2005

Product: Audio Innovations 800 MK3 

Modificatie: Border Patrol ST voeding, Schema aanpassing, 4 Blackgate condensatoren 220/100, 2 Oscon condensateren 470/16, als driverbuizen 2 matched  NOS General Electric 5814A, 3 matched NOS Sylvania 12AX7 en als eindbuizen een Quad matched EL34 DJS speciaal.

Hoi Ed,

 

Ik herken door de bovenstaande grondige modificatie mijn geluidsinstallatie in de positieve zin van

het woord geheel niet meer terug. Deze modificatie overtreft al mijn verwachtingen. Na 2 minuten luisteren naar mijn gemodificeerde Audio Innovations 800 MK3 (nog niet ingespeeld) hoorde ik gelijk, dat het geluidsbeeld veel rustiger en relaxte was geworden dan voorheen. Door de Border Patrol ST was het geluid ook veel dynamischer en krachtiger geworden. Zelfs met mijn Rega Tuner speelde de Audio Innovations na een uurtje al de sterren van de hemel.

 

Door de Blackgate condensatoren gaat de basweergave van de Audio Innovations na ca. 50 uur inspelen bonkerig klinken. Dit verdwijnt van zelf  na ca. 80 uur inpelen. Er blijft dan een hele mooie strakke en krachtige basweergave over. De Blackgate Condensatoren hebben echt minimaal 100 inspeeluren nodig om optimaal op klank te komen.

 

De volgende punten zijn door deze grondige modificatie verbeterd:

·       Het geluid komt prima van de luidsprekers los en verspreidt zich prima door de hele luisterruimte, waardoor je niet meer het idee heb dat het geluid uit een geluidsinstallatie komt.

·       Ook de ruimtelijkheid in het geluidsbeeld is met sprongen vooruit gegaan, waardoor je bij een live-opname prima de akoestiek van de zaal kan waarnemen. Er is ook meer lucht rondom.

·       Stemmen zijn veel natuurlijker en duidelijker te volgen, zonder scherpe randjes.

·       Stemmen worden mooi op de juiste hoogte afgebeeld.

·       Microdetails zijn veel beter te volgen dan voor de modificatie. Als je goed luistert dan kun niet alleen de instrumenten goed van elkaar onderscheiden, maar ook het merk van het instument. Instrumenten klinken veel realistischer en neutraler dan voorheen. (zonder scherp of donkerbruin te gaan klinken).  Instrumenten worden ook geloofwaardig op de juiste grote afgebeeld.

·       Het geluidsbeeld is veel rustiger en relaxter gaan klinken dan voorheen, waardoor stiltes in de muziek veel beter te volgen zijn. Bij drukke passages kun je hierdoor de instrumenten en stemmen veel beter van elkaar onderscheiden en blijven volgen. Door dit rustige klankbeeld, dat beslist niet saai klinkt treedt er geheel geen luistermoeheid op.

·       Door de separate Border Patrol ST buizenvoeding, die voor de hoogspanning zorgt in de Audio Inn.800 MK3, is het geluid veel dynamischer en levensechter geworden dan voorheen. Het geluid vloeit met een groot gemak uit de luidsprekers.

 

Door al deze niet geringe geluidsverbeteringen klinken Live-DVD-concerten levensecht en ontzettend realistisch op mijn Thiel CS 1.6 luidsprekers en mijn REL StormIII Actieve Subwoofer. Je heb echt het gevoel dat de muzikant of de zanger in je kamer staat te spelen of te zingen.

Ook SACD's klinken heel muzikaal door deze modificatie en ik krijg dan ook bij het luisteren regelmatig kippenvel op mijn armen.

 

Door al deze fantastische geluidsverbeteringen is deze grondige modificatie van ca. 2000 euro bij een Audio Innovations 800/500 elke eurocent waard.  Voor dit bedrag heb je tenslotte geen nieuwe buizenversterker met al deze muzikale eigenschappen. Ik ben dan ook zeer tevreden over het verkregen resultaat.  Ed de Jong staat voor muzikaliteit en Ed weet prima waar hij mee bezig is! Met vriendelijke groet, Gerardo Verschuur

 

 


 

Wiljan van Werkhoven

Product: Audio Note P zero

Modificatie: Reparatie Audio Note Zero eindversterkers.

Eindelijk een echte expert gevonden! Ed de Jong verstaat zijn vak bijzonder professioneel. Na een aantal mindere ervaringen in de detailhandel heb ik vorig weekend, tijdens Pinkteren notabene, een bezoek gebracht aan de Jong Systems. Dit raad ik een ieder aan, fantastisch huis, waanzinnige buizeninstallaties en prachtige muziek. Dit alles in een zeer gastvrije omgeving. Niets geen gepush of andere narigheid. Ed de Jong is erg klantgericht. De reparatie aan mijn eindversterkers is buitengewoon goed verlopen. De Audio Note installatie heeft nog nooit zo goed geklonken. Glashelder en een enorm frequentiebereik. Gelukkig heb ik de detailhandel niet meer nodig! Nogmaals dank, Wiljan van Werkhoven.


Paul Reijn

Product: CVT 3030 

Modificatie: Nieuwe buizen type DJS EL34

Geachte heer De Jong, Zojuist de versterker weer aangesloten.
Wat een geluid, wat een verademing! Er is weer meer ruimte en lucht, maar ook meer detail.
Piano lijkt natuurlijker te klinken. Idem gesproken woord van de radiotuner.
Het lijkt wel of ik een andere CD-speler en luidsprekers heb!
Heerlijk. Hopenlijk kan ik er weer een tijd van genieten.
Nogmaals hartelijk dank, Paul Reijn.


Dimitri van Hoven

Product: Audio Innovations 500

Modificatie: Border Patrol voeding, Black Gate condensatoren in line, phono, heatercirquit, eindtrap en Telefunken ECC83 smooth plate buis als line driver.

Ed, vroeg mij enige woorden op een toetsenplank in te kloppen om mijn bevindingen over de door mij aangeschafte Border Patrol voeding onder woorden te brengen.

Na een tijd wikken en wegen (het apparaat kost toch aardig wat) besloot ik eind 2004 een Border Patrol ST te gaan gebruiken op mijn tevens door Ed grof gemodificeerde Audio Innovations 500 versterker. De diverse modificaties resulteerde in een ongelofelijke verbetering en dus een heel tevreden gebruiker. Een Border Patrol was voor mij de laatste stap om mijn Audio Innovations 500 de ultieme betaalbare versterker te maken. 

Wel, wat doet een Border Patrol in het geluid. Ik hoor u denken, het is een voeding, niks meer, niks minder, wat kan dat uitmaken. Veel. Heel veel. Zeker bij versterkers die van zichzelf geen buizen gelijkrichting en smoorspoel gebruiken zoals bijvoorbeeld de Audio Innovations. Ondanks dat levert de BP veelal ook een verbetering bij versterkers die dit wel hebben omdat de BP gewoonweg een krankzinnige voeding is die de meeste versterkers gewoonweg niet bezitten.

Een BP voegt wat toe in de goede zin van het woord. Zaken die duidelijk verbeteren zijn o.a.:
- Veel meer rust in het geluid
- Klank echtheid neemt toe (klankkleur wordt realistischer)
- Meer body & autoriteit
- Last but not least, veel, heel veel meer diepte, ruimte om de instrumenten en zaal informatie (akoestiek).

Dat laatste is iets wat de aanschaf van een border patrol voor mij al absoluut waard maakt. Het is frappant te merken wat de extra diepte informatie doet met een mens qua beleving. Het is vergelijkbaar met een orkest dat verhuist van een kleine naar een grote zaal. Lp’s en Cd’s klinken vele malen realistischer.

Ook de klankkleur maakt een flinke stap naar de waarheid toe. Samen met de extra rust geeft dit een zeer prettige luister ervaring waardoor je ondanks dat je geboeid zit te luisteren dit de hele avond (en nacht) kunt blijven doen.

Door de toegenomen diepte en realisme wordt de muziek ook met meer autoriteit weergegeven. Geen klein orkest op een podium, maar een groot orkest dat er echt staat. (een klein orkest blijft uiteraard klein, maar is vele malen beter te volgen, doortekender)

Kortom, de aanschaf van een border patrol heeft mijn luisterleven verrijkt. Opvallend is ook dat ik meer (lees vaker) ben gaan luisteren. Nadeel daarvan is dat men de tijd wel eens laat voor wat het is, toch die fles wijn maar helemaal opdrinkt en veels te laat in bed beland. Dat is het enige nadeel van een Border Patrol.  ;-)

De CV378 buis die Ed levert in de Border Patrol voegt ook het nodige toe. Toen ik deze een avond verving door een Chatham 5R4 (een toch zeer gerenommeerde buis) ging de beleving direct een stap terug. Na het terug plaatsen van de CV378 kwam het die avond toch nog goed, met uitzondering van de nachtrust.

Kortom een aanrader voor iedere buizenversterker en muziekliefhebber. Het feit dat de Border Patrol aanpasbaar is aan nagenoeg iedere buizenversterker maakt het een apparaat dat waar u uw levenlang van kunt genieten.

Dimitri van Hoven.


Antonie Deelen

Product: Audio Innovations 500

Modificatie: Border Patrol voeding, Black Gate condensatoren en Telefunken ECC83 smooth plate buis als line driver.

Hoi Ed, ik zou nog laten weten hoe de laatste modificatie aan mijn AI 500 heeft uitgepakt. Dit heeft even geduurd vanwege het mooie zomerse weer, waardoor ik niet zo heel veel naar de installatie heb geluisterd. Maar gisterenavond zat ik weer eens ouderwets te luisteren en kwam (wat later op de avond) tot de conclusie dat het eigenlijk nog nooit zo goed heeft geklonken. Vlak na de modificatie klonk het nog enigszins opdringerig. Vooral drukke muziek had daar wat last van. Inmiddels is dat verminderd en misschien gaat het zelfs nog verder. Het mooie aan de set is dat deze totaal niet analytisch is, maar uiterst muzikaal. Het is dus geen installatie die precies laat horen hoe een CD is opgenomen, maar wel eentje die zijn meerwaarde altijd bewijst, zelfs bij de mindere opnames. Wat precies de toegevoegde waarde is van de Border Patrol, de Black Gates of de Telefunken buis, ik weet het niet en het zal me ook eigenlijk een zorg zijn….ik ben tevreden. Dat wilde ik even kwijt.

Groeten, Antonie Deelen


Rene van Es. hoofdredacteur www.hifi.nl

Product: Audio Innovations 500 & Audio Fanatics Silver Two luidsprekers

Modificatie: Audio Innovations 500 met Black Gate caps in phono & power sectie, geselecteerde NOS buizen.

Deze week mocht ik het oor te luisteren leggen bij een zeer getuned en uitgewogen systeem. Opgezet uit pure liefde voor audio en met een verrassend goed resultaat. De bron was een Rega P3 platenspeler met de standaard RB300 arm.

Daarin gemonteerd een Denon DL-160 element dat de nodige draaiuurtjes achter de rug heeft. De versterker is een, door De Jong Systems, zwaar gemodificeerde Audio Innovations 500 met geselecteerde buizen. Oef... vraag mij niet welk type, zo’n buizenfanaat ben ik niet. Met Audio Note kabels zijn de Audio Fanatics speakers, type Two, met zilver spreekspoelen en zilveren interne bekabeling aangesloten. De kasten zijn op een sublieme wijze afgewerkt, die de ouderwetse vorm toch tot een sieraad in de kamer maakt. Klein zijn ze niet en op de stands vallen ze nog net wat meer op. Geen frontjes, twee woofers en twee tweeters kijken je recht aan. Het hele systeem is eigendom van Dimitri, een ex-auteur voor hifi.nl. Dimitri, die overstapte van een baan in de IT naar het ter ziele zijnde Audio Note Auditorium in Den Haag. Natuurlijk praat je eerst bij voordat de naald in de inloopgroef zakt. Toen werden wij stil. De eerste tonen van Keith Jarret ontsnapten aan de push-pull eindbuizen en direct weet je dat het goed zit. Er klinkt onmiskenbaar een vleugel. Daarna mag je plaat na plaat draaien, die eerste indruk gaf precies aan dat hier een muzieksysteem draait waarbij muziek met een hoofdletter is neergezet. Een erg mooi op maat gemaakt systeem waarin de eigenaar een paar Ed de Jong geheimpjes heeft zitten. De eenvoud van de bron deed geen moment af aan het eindresultaat. Dat de Audio Fanatics speakers erg goed zijn wist ik al, maar ik hoorde ze niet eerder bij iemand thuis.


Koen Wezenberg

Product: Audio Note Dac 3 NL Signature

Modificatie: Audio Note DAC 3 gemodificeerd  met Border Patro buizen Power supply en custom (Audio Fanatics) voedings circuit.

Herkent u dit? Je schaft een nieuw component voor je installatie aan. Je installeert het thuis en gaat luisteren cd 1 cd 2.... en houdt niet meer op met luisteren tot diep in de nacht geniet je van de hernieuwde kennismaking van je met zorg op gebouwde muziekcollectie..... Wel dit overkwam mij een aantal weken geleden toen ik mijn gemodificeerde Audionote Dac had opgehaald bij de Jong Systems.

Maar eerst even terug in de tijd. Vorig jaar begon ik een speurtocht naar een nieuw Digitaal front end  mijn cd speler (Conrad Johnson met buizen analoge stage) was al een aantal jaren oud en dacht ik aan vervanging toe. Tijdens mijn speurtocht vele spelers en dac's beluistert (Wadia, Weiss, Dcs, Krell...etc) was ik niet echt overtuigd en vond ik de klankmatige verbetering t.o.v. mijn huidige speler niet bevredigend (zeker niet gezien de hoge investering voor dat soort merken).

Ik had eigenlijk de speurtocht al gestaakt, jammer want ik draaide minder en minder cd's en eigenlijk alleen nog analoog. Dit tot dat ik in aanraking kwam met de Audionote Dac's. Yes, dit was het, klankmatig een enorme sprong omhoog. Eerst naar de Audionote dac 4 geluisterd fantastisch muzikaal, dynamisch en dezelfde beleving welke ik heb als ik analoog draai. Tijdens een uitgebreide luistersessie ook naar een Dac 3 geluisterd echter wel een speciale uitvoering namelijk een welke uitgebreid onderhanden genomen door Ed de Jong (andere analoge eindtrap, meer Blackgates, NOS eindbuizen, etc....). Dit kwam aardig in de buurt van de Dac 4 echter met een nog veel beter prijs/kwaliteitsverhouding. Ik was overtuigd dus heb de DAC 3 Signature NL gekocht.

Dit gecombineerd met een zeer hoogwaardig loopwerk, netkabels, interconnects was ik weer helemaal tevreden met mijn digitale front end en heb ik afgelopen jaar keer op keer genoten ...... Maar ja het kan altijd nog fraaier en dit zonder dat je meteen je Dac moet vervangen..

Ik stelde Ed dus de vraag kan mijn Audionote Dac nog verder klankmatig worden ge-upgrade... Er waren diverse mogelijkheden dus Dac losgekoppeld en naar Deurne.  Na een kop koffie de kap eraf en Ed beschreef wat de mogelijkheden waren. Uiteindelijk stelde ik Ed voor de volgende uitdaging: Neem je tijd en haal het maximale eruit.

Na een week belde Ed en na overleg is hij gaan modificeren. Een zwaardere externe voeding (Border Patrol met speciale  NOS gelijkrichter CV 378) en een klankmatig meest optimale integratie met de Audionote DAC (na vele luistersessies de perfecte schakeling en daar waar mogelijk extra Blackgates).

Na twee weken neem ik mijn Dac weer in ontvangst... het resultaat is werkelijk verbluffend. Op alle fronten een verbetering het gemak waarmee nu een muzikaal beeld wordt neergezet is bijna eng. Zeer muzikaal en een stage ongelofelijk. Ik doe mijn ogen dicht en hoor een live concert, speakers verdwijnen en wat overblijft is muziek....!!!.

Conclusie: Audionote nog steeds meer bekend als merk van hoogwaardige buizenversterkers echter de Dac's zijn een werkelijke muzikale upgrade voor je Digitale front end. En het mooie blijft natuurlijk dat Audionote upgradeable is. Echter wie het maximale eruit wil halen adviseer ik een bezoekje te brengen aan De Jong Systems. Pas wel op als je eenmaal hebt gehoord wat Ed kan doen met Buizenversterkers en Buizen Dac's ben je verloren...

Koen Wezenberg.


Piet Thommassen

Product: Audio Innovations 500

Modificatie: Driverstage aangepast, Volume control circuit gewijzigd, Driverbuis en Eindbuizen vervangen.

Nadat van mijn Audio Innovation 500 een kanaal uitviel wist ik in eerste instantie niet zo goed waar ik met dit probleem naar toe kon. Gelukkig kwam ik in een stapel oude papieren de naam De Jong Systems tegen. En gelukkig was jij ook nog altijd even gedreven bezig met muziek & audio. Je hebt van mijn versterker door enkele aanpassingen (die je het beste zelf kunt toelichten) en nieuwe buizen een beter klinkende versterker gemaakt dan ik voor mogelijk hield. Ik weet waar ik moet zijn wanneer ik aan een volgende verbetering toe ben ( waarschijnlijk een Border Patrol). Veel dank, Piet Thommassen.


Guus Mevis (uit zwitserland)

Product: Audio Innovations 800 mk III

Modificatie: Aanpassing schema, Black Gate condensatoren, Uitgangstrafo's vervangen & Buizen vervangen.

Wow!!! De buizen en kondensatoren nog niet ingespeeld, en nu al klinkt het kistje wondermooi. Ben benieuwd Naar het geluid als de versterker zo'n vijftig uurtjes spelen achter de rug heeft en hij zich electronisch heeft kunnen stabiliseren.Hartelijk dank voor de reparatie, maar nog meer dank ik je voor de uitgevoerde modificaties. Mijn vriendin kende de versterker ook amper terug. Prachtig hoe je nu subtiel het sluiten van de klepppen van een dwarsfluit hoort in de muziek - allerlei micro-info is nu te horen die je voordien maar nauwelijks hoorde. En alles ingebed in een wondermooie  en vooral nog homogenere weergave. Dat zijn zo de eerste zaken die me opvallen na twee uurtjes luisteren.

Overigens weet ik nu dus voor 100 % zeker dat ik in de toekomst bij jou de opdracht plaats een luidspreker te bouwen - jij weet waar je mee bezig bent en verkoopt waar voor je geld en woorden. Dat kompliment mail ik je driewerf toe!!! Het is werkelijk fijn te weten dat tussen al die zogenaamde high-end jongens ook nog mensen met een werkelijk gevoel voor muziek rondlopen.

Ray Anderson begint overigens nu toch verdomd 'live' te klinken op mijn installatie - die gast komt ieder jaar in Zurich en ik kan je echt aanbevelen eens een concert van hem te bezoeken. Een zeer goede artiest die met beide benen op de grond gebleven is en waarmee je tijdens een concert nog plezier beleeft omdat hij zichzelf niet zo serieus neemt.

Nogmaals hartelijk dank voor de reparatie en ik meld me in de toekomst.

Groeten, Guus.


John Janssen

Product: Audio Innovations 500     Modificatie: Black Gate condensatoren & buizen

 

 

 

Mede door de web-site (http://musical-ecstacy.nl.eu.org) van Dimitri van Hoven ben ik enige maanden geleden samen met mijn betere helft naar de Jong Systems getogen om mijn AI 500 eens grondig door Ed de Jong na te laten kijken. Daarnaast meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om met Dimitri van gedachten te wisselen over het fenomeen buizen. Dat werd een leerzaam middagje.

Na wat warmlopen van de versterker veranderde Dimitri mijn Siemens line-driver (de middelste buis van de voortrap) in de door hem zo aangeprezen Telefunken. Op dat moment stond Ella Fitzgerald met Cry me a river op. Het duurde, afgerond naar boven, 2 seconden voordat mijn betere helft en ik elkaar verbaasd aanstaarden. Wat een verbetering; veel meer helderheid en een totaal gebrek aan wat de Engelsen zo mooi omschrijven als ‘grain’. En dat met 1 buisje.

Om een lang verhaal kort te maken (Ed de Jong had ook nog wat opmerkingen over de versterker) na anderhalve week kon ik mijn versterker ophalen voorzien van 2 Siemens phase-inverters en een Telefunken line-driver in de voortrap en Black Gate condensatoren in de line stage van de versterker en bij de eindbuizen.

Het is vervelend maar waar, alles wat geschreven wordt over de black gate modificatie klopt. Je kent je versterker niet meer terug! Stage, ruimte, ‘grain’, detaillering, textuur, het is allemaal zoveel beter. Let wel, in mijn geval is het niet alleen de black-gate modificatie, maar ook een aantal nieuwe buizen in de voortrap. Mijn opmerkingen hebben dan betrekking op dit totaal aan veranderingen.

Zoals het een goed recensist betaamt ben ik natuurlijk niet afgegaan op de eerste (zeer positieve) indruk. In de loop van een maand of twee heb ik buizen en black gates zo’n 120 uur laten inspelen door het voeren van allerlei soorten muziek (van Albinoni tot Zappa) alvorens een aantal middagen eens niet naar muziek, maar naar apparatuur te gaan luisteren.

Ik heb een fors aantal cd’s en lp’s gebruikt. Een lijstje staat hieronder vermeld evenals de samenstelling van de geluidsinstallatie.

In de loop van die paar maanden blijkt het inderdaad te kloppen dat het geluid veranderd met name in de bas. Het wordt na zo’n 40 tot 50 uur beduidend bonkiger om na zo’n pakweg 80 uur weer tot ‘rust’ te komen.

Ook na deze inspeeltijd blijft het enthousiasme over deze modificaties onverminderd groot. Maar ja, wat is er dan zoveel verbeterd? Heel veel, maar bij mijn installatie zijn de volgende zaken het meest in het ‘oor’ springend:

·        Een groter geluidsbeeld, veel meer in overeenstemming met de ruimte en de luidsprekers;

·        De diepte in het geluidsbeeld;

·        Een veel beter stage;

·        Stemmen staan veel strakker in het geluidsbeeld, zijn veel gedetailleerder en zonder ‘grain’;

·        Een veel ‘schoner’ geluid aan de uiteinden van het geluidssprectrum wat meer detail en textuur oplevert

·        Last but not least een grotere dynamiek

Ik kan iedereen deze modificaties van harte aanraden. Het is voor relatief heel weinig geld (zeer zeker voor high-end audio begrippen) de beste up-grade die er is.

Ik prijs mij gelukkig dat mijn eindbuizen nog niet vernieuwd zijn. Dat betekent dat daar nog wat mee geëxperimenteerd kan worden. Zitten er geen negatieve kanten aan deze modificatie? Ja, helaas. De versterker is zo goed geworden dat de luidsprekers en de draaitafel (hoe goed op zichzelf ook gezien de prijs/kwaliteitverhouding) hun beperkingen laten horen. Ik geef toe, er zijn vervelender zaken, maar waar zal ik beginnen? Draaitafel of luidsprekers?

John Janssen


 

Ad van Rooij

Product: Audio Innovations 500     Modificatie: Black Gate condensatoren & buizen

Since last summer I own a Audio Innovations 500 MKII. Via internet I contacted Dimitri van Hoven a very enthusiastic fan of the Audio Innovations 500. Since that time a true tube revolution took place in my head. I owned an Accuphase 207E of which I was very content. After one tone of the Audio Innovations I was sold. The Accuphase was since that time unemployed. Dimitri told me about new tubes, NOS tubes and about modifications. The AI500 I got had still the original tubes for the phono and line and relatively new JAN Philips 6DJ8 tubes as phase inverters. The EL34 tubes had no descriptions.

After a couple weeks of e-mailing with Dimitri I was convinced to update my AI 500 with new tubes and to modify my AI500 with Black Gates capacitors for the power amplifier tubes. The best person to do this is Ed de Jong. He is one of the designers of the AI 500 and knows everything about the AI 500.

When I  got the modified AI 500 back, there where 4 new power amplifier tubes (looks like GE EL34), 3 new GE JAN 6072a tubes for line and phono and Black Gates capacitors installed at the power amplifier tube pairs.

When I first listened to the “new” amplifier I was very very surprised. What a difference in sound! There was much more “space” around the instruments and I heard more details and this was when the tubes and the Black Gates played only for a couple of hours. Of course there where also new tubes installed and definitely that also makes a difference.

After some weeks of listening the sound had too much bass but after a while it became tight and in the perfect control. Also the high notes are perfect with no sharpness.

After this modification I replaced the JAN Philips 6DJ8 by Siemens E288CC and the GE JAN 6072a line by a Telefunken ECC83. Again this a big step ahead. I am also trying dampers at the phase converters and line tube. The effect of this dampers is an “easier” listening stage and a slightly better bass.

So, the story continues and will probably will never end. In a couple of years I will buy a Border Patrol, the ultimate power supply which makes the AI 500 the ultimate amplifier, so they say.

Dimitri is right about modifying the 500.  When done by a certified person who knows what he is doing, modifying the Audio Innovations 500 MKII is wearth every penny. The sound is more musical and there is much more detail.

Ad.

 ShopFactory (TM). Click Here.